Prirodni rezervat

“Uvac je snažna Novovaroška reka dubokog korita i prelepih kanjona. On predstavlja južnu granicu Zlatibira. Na njemu su izgrađene hidro elektrane Kokin Brod i Uvac.

Izvire jugoistočno od Jadovika, a na Zlatibor dolazi kod sela Ojkovice, gde prima pritoku Tisovicu. Odatle teče pored sela Negbine, Burađe, Sjeništa, Dobroselice i Jablanice, primajući mnoge pritoke. Veće su: Šupljica (uliva se u Uvac u Negbini), Rasnički potok (uliva se u Rasnici) i Dobroselički i Šaranski potok (ulivaju se u Dobroselici).

Zbog svojih uglavnom nepristupačnih kanjona, u selu Uvcu se nalaze mnogi manastiri. Tu su nedavno „vaskrsli“  manastir Uvac i manastir Dubrava, ali bilo je i mnogih drugih, kojih danas nema, kao što je legendarni manastir Janja, opevan u narodnoj pjesmi „Miloš u Latinima“ kao jedna od najvažnijih Nemanjićkih zadužbina. Veruje se da se današnji manastir Uvac nalazi na Janjinom mjestu.

Uvac je glavna pritoka reke Lim. Nekoliko zadnjih kilometara, reka Uvac predstavlja granicu između Srbije i B i H tj. granicu opština Priboj i Rudo. Deo pruge Beograd Bar  prolazi rekom Uvac.

Na samom Uvcu se nalaze i sela Štrpci, naselje Uvac u blizini graničnog prelaza Uvac. U narodu je odavnina Uvac  bio poznat kao granica Srbije i Turske, tuda su u vreme Miloša Obrenovića postavljeni „uduti“ koji će ostati do završetka Prvog balkanskog rata i 1912.godine. Istorijski je poznato da su zbegovi 1690.godine prelazili preko Pribijeske banje,  zatim se spuštali preko Crnog Vrha do prelaza na Uvcu a dalje prema Zlatiborui severu. Mnogo vremena su šume bile pune hajduka „narodnih branilaca“, a kasnije razbojnika i ubica, koji su uništeni odlučnim akcijama serdara Jovana Mićića i narodne vlasti.” – WikipediA

Uvačko (Sjeničko) jezero je veštačko jezero na reci Uvac, nastalo pregrađivanjem reke kod sela Akmačići, za potrebe hidroelektrane „Uvac”. Uvačko jezero se nalazi na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš a iznad njega se nalaze planine Zlatar i Javor. Jezero je hrani vodom iz reke Uvac i reke Vape. Površina Uvačkog jezera je 5.7 km2, dugaćko je 25 km, a maksimalna dubina je 108 m.

Izgradnjom Uvačkog jezera, pregrađen je kanjon reke Uvac, koji je nadaleko poznat po svojim meandrima, uklesanim u krečnjački masiv Pešterske visoravni, tako da predstavlja veličanstven prizor. Jezero je nalazi u granicma Specijalnog rezervata prirode Uvac, poznatog po jednom od najvećih staništa beloglavog supa na Balkanu. Riblji svet Uvačkog jezera čine šaran, klen, mladica, mrena i som.

Oblizak jezera predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode. Jezero je moguće obići čamcem. Na tajn način se mogu videti pećine u neposrednoj blizini, meandri reke Uvac ali i gnezda beloglavog supa na stenama na obali. Oko Uvačkog jezera postoji uređena pešačka staza kojom se može doći do vidikovca sa kojeg se pruža pogled na reku Uvac i njene meandre.